Pivovar Vyškov
Oficiální popisy jednotlivých nabízených piv (zdroj: http://www.pivovyskov.cz)
Atlet
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světlejší barvy, lehce pitelné se střední hořkostí. Nízký obsah alkoholu pro nejběžnější konzumaci. Vhodný k doplnění chybějících tekutin v lidském organismu, při práci i při sportu.
Stočeno pod ochrannou atmosférou. Pasterováno.
Desítka
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světlé výčepní pivo plzeňského typu. Slámově nazlátlá barva, střední hořkost se svěží dobrou pitelností. I všední den může být krásný…
Stočeno pod ochrannou atmosférou. Pasterováno.
Havran
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Tmavý ležák. K výrobě se používá čtyř druhů speciálních sladů. Charakteristická je jeho velmi tmavá barva a plně sladově karamelová chuť a vůně.
Stočeno pod ochrannou atmosférou. Pasterováno.
Řezák
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Polotmavý ležák. Doplňuje řadu piv vyráběných ve vyškovském pivovaru. Jeho výroba spočívá ve vhodném smísení dvou druhů piv ve správném poměru a čase technologického procesu. Spojuje v sobě chutě světlého sladu a tmavých sladů.
Stočeno pod ochrannou atmosférou. Pasterováno.
Džbán
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světlý ležák plzeňského typu. Plnější, mírně sladové pivo s vyváženou hořkostí. Nejpopulárnější Vyškovské pivo. Pečlivý výběr surovin, dlouhá doba zrání s více jak 40 dny při nízkých teplotách.
Stočeno pod ochrannou atmosférou. Pasterováno.
Březňák
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světlý prémiový ležák plzeňského typu, jemuž se při výrobě věnuje zvýšená péče. Charakteristická vyšší plnost, harmonická intenzivnější hořkost, zlatá barva. Zrání v ležáckých sklepích probíhá minimálně 60 dnů při nízkých teplotách.
Stočeno pod ochrannou atmosférou. Pasterováno.
Generál
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Speciální světlé pivo. Jemná harmonicky vyvážená hořkost. Velmi dlouhé zrání při nízkých teplotách. Vyšší plnost a pečlivý výběr kvalitních surovin umocňují celkový dojem.
Stočeno pod ochrannou atmosférou. Pasterováno.
Jubiler – India Pale Ale
je svrchně kvašený světlý speciál vyšší plnosti s 15,3 % EPM (extraktu původní mladiny) a o síle 7 % objemového alkoholu.
Jde o jeden z mnoha světových pivních stylů. Svrchně kvašené pivo poprvé navařené v Anglii v 19. století. Tehdejší sládkové hledali pivo, které by vydrželo několikaměsíční plavbu do jejich tehdejších kolonií, především pak do Indie. Byly známé konzervační účinky chmele a alkoholu a proto se tehdy standardně vyráběné pivo Ale (čtěte ejl) tomuto požadavku uzpůsobilo a vznikla nová pivní kategorie. Námi předkládaný India Pale Ale, neboli zkráceně IPA.
Toto pivo je výjimečně hořké s vyšší plností a vynikají v něm mimo hořké chmelové chuti i ovocné tóny po citrusech. Je to dáno jak použitými chmely, tak i speciálním kmenem pivovarských kvasinek. Toto výjimečné pivo je 4x chmelené – včetně chmelení za studena v ležáckém tanku.
Použité suroviny: pitná voda, ječné slady (český, mnichovský, karamelový a barvící), chmely (Kazbek, Premiant, Cascade), nebarveno a neředěno vodou!
Jubiler
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světlý speciál. Výjimečně silné pivo s průměrným obsahem alkoholu 7,5 % obj., které bylo vyrobeno při příležitosti 325. výročí založení pivovaru ve Vyškově. Občasné várky tohoto speciálního piva jsou i nyní k dostání. Jubiler 16,80 se vyznačuje silnou hořkostí, tmavším odstínem jantarové barvy, silným řízem, plností chuti a velmi hustou pěnou. Jde o pivo s nejdelší dobou zrání v ležáckém sklepě ze všech druhů piv vařených ve vyškovském pivovaru.
Stočeno pod ochrannou atmosférou. Pasterováno.
Alkostop
Tradiční česká technologie s otevřeným hlavním kvašením a zráním v historických sklepích. Třikrát chmelené.
Světle zlaté, mladinová chuť je příjemně doplněna hořkostí z užitých chmelů. Nealkoholické pivo pro řidiče, sportovce a při fyzicky náročné práci. Doplnění tekutin, vitamínů a prospěšných látek v pivu obsažených.
Stočeno pod ochrannou atmosférou. Pasterováno.
Jubiler – Amber IPA
Jubiler – Amber IPA je svrchně kvašený speciál výrazné vyšší hořkosti se 14,2 % EPM (extraktu původní mladiny) a o síle 6 % objemového alkoholu.
Toto výjimečné pivo je 5x chmelené – včetně chmelení za studena v ležáckém tanku.
Má ovocné tóny v chuti dané použitými chmely, speciálním kmenem pivovarských kvasinek a odlišnou technologií výroby.
K výrobě je užito svrchně kvasících pivovarských kvasinek, 4 druhy chmele a dokonce 7 druhů sladů.
India Pale Ale (IPA) je jeden z mnoha světových pivních stylů. Svrchně kvašené pivo poprvé navařené v Anglii v 19. století. Vyšší chmelení a vyšší alkohol pomáhaly udržet kvalitu piva při přepravě lodí do anglických kolonií.
Jubiler - Mild STOUT
Svrchně kvašený tmavý speciál irského typu.
STOUT je jeden z mnoha světových pivních stylů. Svrchně kvašené pivo, jehož známým představitelem je pivo GUINNESS poprvé navařené v Irském Dublinu v 18. století. Jedním z hlavních znaků je užití praženého ječmene, který dodává pivu nezaměnitelnou chuť.
Stout je výrazně tmavé pivo s praženou suchostí v chuti a s jemnými ovocnými tóny, výsledný charakter určují mimo pražený ječmen i použité chmely, speciální kmen pivovarských kvasinek a odlišná technologie výroby.
Díky jemnější chuti jsme si dovolili přidat přídomek Mild. Originalitu chuti podporují i jedinečné zahraniční chmely a kvasnice. Jsme jedni z mála, kteří se v naší republice dali do výroby tohoto speciálu a jediní, kteří vyrobili pivo s názvem Mild STOUT.
Stupňovitost našeho nového piva má 12,2 % EPM (extrakt původní mladiny) a 4,7 % objemového alkoholu.
Použité suroviny: pitná voda, ječné slady (český, bavorský, karamelový a barvící), pražený ječmen, chmely (Premiant, Golding a Fuggle), neředěno vodou!
CROSS THE WORLD - Hefe WEISSBIER
Okoštujte letní limitovanou edici, která je inspirována osvěžujícími pšeničnými pivy.
Svrchně kvašené pšeničné pivo s obsahem živých kvasnic.
Hefe Weissbier je pivo, které je populární především v Bavorsku, ale co je již méně známo, jde o pivo, které před průmyslovou revolucí převládalo v českých zemích.
Dá se tedy říci, že jde o návrat staročeského „bílého piva“, jak se také kdysi u nás nazývalo. A jelikož je léto, není nad lehčí variantu tohoto pšeničného piva s obsahem živých kvasnic, tedy o variantu mající 11,2 % epm. a 4,7 % obj. alkoholu. Jak je již u nás zvykem, používáme originální kvasničný kmen svrchních kvasinek a originální německé chmely, které do pšeničného piva patří.
Použité suroviny: pitná voda, pšeničný slad, ječné slady (český, barvící), upravené chmely (Perle, Saphir, Hallertau Mittelfrüh), kvasnice svrchního kvašení pro pšeničná piva, neředěno vodou!
Nepasterováno. S obsahem živých kvasnic.
Náš Weissbier jako jediný z českých průmyslových pivovarů obsahuje velké množství živých kvasnic, které jsme neznehodnotili pasterací. A to jak v sudech, tak i v lahvích!